آنچه که درباره صنایع شیمیایی باید بدانید

آنچه که درباره صنایع شیمیایی باید بدانید

مواد شیمیایی جزء ضروری و جدایی ناپذیر ترین چیزها در زندگی مدرن ما هستند و تقریباً تمام حوزه های فعالیت انسانی را تحت تأثیر قرار می دهند، صنایع شیمیایی یکی از اجزای بسیار مهم اقتصادهای رو به رشد در جهان است و جزء ستون اصلی توسعه صنعتی در دنیا می باشند که چندین بلوک اصلی و اساسی آن ها شامل ماده اولیه ایی هستند که در صنایع مختلف از جمله نساجی، کاغذ، رنگ، صابون و شوینده ها می باشند.

مصرف سرانه آنها حدود یک دهم متوسط ​​جهانی است که نشان می دهد تقاضای بالقوه هنوز محقق نشده است که گاز طبیعی، بنزن، تولوئن، زایلین، نفتالین (BTXN) ، اتیلن، پروپیلن، فسفر، نمک معمولی، گوگرد و غیره

صنایع شیمیایی را می توان به دو بخش اصلی تقسیم کرد :

مواد شیمیایی فله

این ها مواد شیمیایی هستند که در مقیاس بسیار بزرگ می باشند که بخش عمده ای از مصرف آنها در تولیدات انرژی بر است و به منظور جلب رضایت بازارهای جهانی ساخته می شوند از جمله تولیدات در اندازه های فله شامل پلاستیک ها و ماده های شیمیایی کشاورزی (کودها، آفت کش ها و علف کش ها)، آمونیاک، اسید سولفوریک و هیدروکسید سدیم هستند که آنها به انرژی زیادی نیاز دارند.

ترکیبات آلی از طریق سنتز آلی تولید می شوند که مراحل و فرآیندهای مختلفی را در بر می گیرد که در هر دو ماده های معدنی و آلی که به صورت فله ایجاد می شوند توسط یک سری فرآیندهای پیوسته آنها تولید می شوند

تفاوت مواد شیمیایی فله و خرده

مواد شیمیایی خرده

مواد خرده شیمیایی، بر خلاف فله فقط می توانند در مقادیر کم و محدود در کارخانه ها ایجاد شوند.
با این حال، مراحل کوچک و پیچیده زیادی در ساخت آنها وجود دارد مانند سنتز شیمیایی، بیوتکنولوژی، استخراج و هیدرولیزها که آن ها در دهه 1970 به وجود آمدند و از آن زمان به بعد بخش مهمی از این صنعت در جهان تبدیل شده اند و این محصولات، در حالی که بسیار مفید هستند، معمولاً باید با سایر ماده های دیگر ترکیب می شوند تا بتوانند به پتانسیل کامل خود برسند. به طور کلی، آنها بلوک های ساختمانی برای بسیاری از محصولات مختلف را فراهم می کنند که بدون شک شما هر روز از آنها استفاده می کنید. برخی از نمونه‌های این موارد عبارتند از داروها، بیوسیدها، عطرها، افزودنی‌ها در غذا و رنگدانه‌ها و به طور خلاصه آنها بسیار گرانتر از مواد فله است و به دلیل پیچیده بودن و تغییر شیمی آنها می توان گفت هم فله و هم خرد برای این صنعت بسیار حیاتی هستند و اقلام و محصولات روزمره ای را در اختیار ما قرار می دهند که لزوماً متوجه آنها نمی شویم.

دو مورد از صنایع مهم و اساسی که در رابطه با این صنعت کاربرد های زیادی دارند به شرح زیر می باشد.

صنعت رنگرزی

بخش رنگرزی یکی از بخش‌های مهم در این صنعت می باشند که با بخش‌های مختلف مانند منسوجات، چرم، کاغذ، پلاستیک، جوهر چاپ و مواد غذایی ارتباط رو به جلو و عقبی را دارد و صنعت نساجی بیشترین مصرف مواد رنگزا را به خود اختصاص داده اند که صنایع شیمیایی مونوکم تامین کننده نیازهای داخلی و خارجی در حوزه تولید مواد شیمیایی با داشتن مجهز ترین تجهیزات و تیمی متخصص با دانش علمی بالا توانسته در این صنعت گامی بزرگی در راستای رفع نیازهای کشور و منطقه بردارد

مهم ترین صنعت ها در صنایع شیمیایی

صنعت آفت کش ها

کودها و آفت کش ها نقش مهمی در “انقلاب سبز” در دهه های 1960 و 1970 ایفا کردند صادرات آن ها برای کشاورزی رشد چشمگیری در پنج سال گذشته در جهان داشته است و بازارهای اصلی آن ها عبارتند از: ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه، هلند، بلژیک، اسپانیا، آفریقای جنوبی، بنگلادش، مالزی، چین و سنگاپور می باشند

محرک های رشد برای بخش های شیمیایی

جمعیت زیاد، وابستگی عظیم بازارهای داخلی به کشاورزی و تقاضای صادرات قوی، محرک های اصلی رشد در این صنعت هستند.
که با افزایش تولید ناخالصی داخلی و قدرت خرید باعث می شود که پتانسیل رشد را برای بازار داخلی ایجاد کند.
تمرکز بر بخش های جدید مانند مواد شیمیایی تخصصی و پیچیده
جذب متخصصان با علم دانش و مهارت بالا
مهندسی شیمی در اندازه و سطح جهانی با قابلیت های R&D قوی

تحقیق و توسعه

بخش شیمی بسیار ناهمگن است و در بخش‌های زیادی مانند ماده های آلی، رنگ‌ها، آفت‌کش‌ها، صابون‌ها و پتروشیمی‌ها و غیره را در بر می‌گیرد و این مورد برای رشد این بخش بسیار مهم و حیاتی است.
تلاش های مستمر جهت توسعه در بخش صنعت شیمیایی به بهبود استانداردهای کیفی آنها، دستیابی به بازده بالاتر و در نتیجه کاهش هزینه های تولید و کسب مزیت رقابتی در بازار بین المللی کمک می کند.
بنابراین در این صنعت باید سرمایه گذاری های بزرگی را در امر تکامل و گستردگی انجام شود تا با موفقیت بالایی در این صنعت بزرگ برخوردار شویم.

بازار جهانی صنعت شیمیایی

شرکت های پیشرو زیادی در رابطه با این صنعت در حال افزایش است که بخشی از این شرکت های پیشرو را به همراه درآمد آن ها که برای سال 2022 می باشند را معرفی کرده ایم

BASF-Germany
DOW-U.S
LyondellBasell industries-U.S
LG Chem-South Korea
Mitsubishi Chemical Holdings-Japan
Hengli Petrochemical-China
Linda-Irland
Nutrien-Canada
Umicore-Belgium

100

90

80

70

50

40

30

20

10

0

نمودار بالا مربوط به شرکت های بزرگ صنایع شیمیایی می باشد

تصویر زیر کشورهای تحت پوشش این صنعت که بسیار مهم می باشند

کشورهای تحت پوشش صنایع شیمایی

بازار این صنعت بزرگ در دنیا به سمت آسیا هم پیش می رود و آسیا را به عنوان قطب اصلی در این صنعت به حساب آورده است و در حالی که کشور چین پیشتازتر از دیگر کشورهای آسیایی می باشد اما طبق گزارش های که در مطبوعات جهانی منتشر شده است مبنی بر اینکه ایالات متحده تحریم های سرمایه گذاری و صادرات را علیه شرکت های چینی از جمله شرکت های بیوتکنولوژی، مراقبت های بهداشتی اعمال کند و شرکت بیشتر دیگری را در لیست ممنوعه و سیاه قرار دهد و به همین دلیل احتمال دارد هند جایگزین چین شود و از این کشور پیشی بگیرد.

در آمد جهانی مواد شیمیایی

میلیارد دلار   3.939 بیلیون

سهم چین از درآمد جهانی مواد شیمیایی

40.60%

مضرات صنایع شیمیایی

این صنعت دارای معایب آلودگی های زیست محیطی می باشند که این آلودگی ها را می توان به دو بخش تقسیم کرد:

آلودگی هوا :

انتشارات آلودگی های هوا از تولید مواد شیمیایی می تواند حاوی طیف گسترده ای از مواد مضر باشد که آنها می تواند اثرات منفی بر محیط زیست و سلامت انسان داشته باشد.

استشمام بوهای ایجاد شده و انتشار آنها در هوا آن می تواند ناشی از موارد زیر باشد :

  • تاسیسات واکنش یا تقطیر
  • احتراق
  • محصولات مورد استفاده در فرآیندهای شیمیایی خاص، مانند کلروفنول ها
  • ذخیره سازی مواد خام مانند حلال ها، مانند اتیل استات، تولوئن و زایلین
  • استفاده از گروه های خاص، به عنوان مثال ترکیبات آلی فرار (VOCs) یا ترکیبات گوگردی
آلودگی هوا در صنایع شیمیایی

اقدامات ساده ای را برای کاهش گرد و غبار، بو و دود انجام دهید تا به شما در جلوگیری از ایجاد آلودگی ایجاد شده در هوا کمک کند.

  • روغن و ماده های شیمیایی را در ظروف دربسته و مناسب نگهداری کنید و مطمئن شوید که درب ها محکم بسته شوند.
  • ایجاد سیستم هایی برای نظارت، اندازه گیری، کنترل و به حداقل رساندن انتشار حلال.
  • برای حذف گرد و غبار و بو موجود در محیط عملیات خود برای قسمت های استخراج هوا از فیلتر استفاده کنید

آلودگی آب :

متاسفانه شرکت های صنايع شيميايي برخی از ماده های شيميايي خود را که سمي می باشند در مزارع و اقیانوس ها دفع می کنند که آنها شامل شوینده ها، بی فنیل های پلی کلره ها و سرب ها می باشند و این کار باعث از بين رفتن پوشش گياهي، خاكی و آب می شود.

آلودگی آب در صنایع شیمیایی

روش هایی که باعث کاهش آلودگی آب در صنایع شیمیایی می شوند عبارتند از :

  • آنها باید پس از تصفیه مناسب پسماند تخلیه کنید
  • حد الامکان استفاده از آفت کش ها، کودها و علف کش ها را به حداقل برسانید وهرگز آنها را در فاضلاب های مجاور دور نیندازید
  • حداقل از مواد شوینده ای استفاده کنید که دوستدار زمین باشند و فاقد فسفات و سولفات و ماده مضرر باشد.

منبع مقاله : chemicals.nic

امتیاز شما

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
0/5 (0 نظر)

امید قاسمیمشاهده نوشته ها

Avatar for امید قاسمی

"نویسنده محتوا" زمینه های فعالیت بنده در حوزه طراحی وب سایت، سئو و تولید محتوا می باشد. که بخشی از فعالیت های من در حوزه تولید محتوا می باشد که با هدف تولید محتوای باکیفیت، جذاب و مرتبط با نیاز کاربران برای سایت ها است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس Turnstile CloudFlare مورد نیاز است که مشمول سیاست حفظ حریم خصوصی CloudFlare و شرایط استفاده است.